~Η ΚΡΙΣΗ ΤΟΥ ΚΟΡΩΝΑΪΟΥ ~

Πρέπει όλοι να φοράμε μάσκες ; Οι ειδικοί υγείας αναθεωρούν την ερώτηση.

Όπως ανάφερε χαρακτηριστικά ο αγαπητός σε όλους μας κύριος Τσιόδρας στην καθημερινή απογευματινή μας ενημέρωση στις 4 Απριλίου όσον αφορά την χρήση υφασμάτινης μάσκας:

“Σε αντίθεση με αυτά που στήριζε έως σήμερα το κέντρο ελέγχου και πρόληψης νοσημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής , το περίφημο αμερικάνικο CDC, ανακοίνωσε την προαιρετική ( εθελοντική ) χρήση ενός καλύμματος του προσώπου και της μύτης, π.χ. ακόμα και μιας αυτοσχέδιας υφασμάτινης μάσκας από ένα κομμάτι ύφασμα ή μπλούζα ή κασκόλ σε δημόσιους χώρους όταν υπάρχει αυξημένη επαφή των ανθρώπων μεταξύ τους.
Δεν το έκανε επειδή άλλαξε το μήνυμα , πως δεν πρέπει να τηρούμε τα μέτρα της απόστασης,απλά για να δώσει ακόμα λιγότερες ευκαιρίες στον ιό να μεταδωθεί από ανθρώπους που τον έχουν χωρίς να το ξέρουν ή λίγο πριν παρουσιάσουν συμπτώματα όταν υπάρχει υψηλός συγχρωτισμός (που δεν πρέπει να υπάρχει αυτή την εποχή) και όταν υπάρχει σημαντική μετάδοση στην κοινότητα όπως σε κάποιες περιοχές αυτήν τη στιγμή.


Πρακτικά αυτό τι σημαίνει; Ότι μπορεί να έχω τον ιό και να μην το γνωρίζω; Το έχουμε πεί , ναι έτσι πρέπει να φερόμαστε. Μπορώ να προστατεύσω τους άλλους από την εκθεσή τους στον δικό μου ιό σε αυτή τη περίπτωση; Πάλι η απάντηση είναι ναι.Οι Αμερικανοί λένε “φορώντας ένα κάλυμμα προσώπου , μια υφασμάτινη μάσκα για να μην τους κολλήσω όταν έρχομαι σε επαφή με πολλούς ανθρώπους όπως το σούπερ μάρκετ ή το φαρμακείο” αυτό λένε οι φίλοι αμερικανοί συνάδελφοι.
Βέβαια τη στενή επαφή έχουμε πει να την αποφεύγουμε ούτος ή άλλος. Και προσοχή , αυτά τα καλύμματα που συνιστούν δεν είναι χειρουργικές ιατρικές μάσκες που τις θέλουμε για τα νοσοκομεία μας και τους υγειονομικούς μας.”

 

Laurel Wamsley Reporter


Τελευταία ενημέρωση 31 Μαρτίου, 8:25 μ.μ. ET

Πριν από λίγους μήνες, μπορεί να φαινόταν ανόητο να φοράτε μάσκα προσώπου κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο μπακάλικο. Και στην πραγματικότητα, το κύριο μήνυμα δημόσιας υγείας στις ΗΠΑ από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων ήταν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες. Αλλά καθώς οι περιπτώσεις της πανδημίας έχουν πετάξει στα ύψη, υπάρχει νέα σκέψη για τα οφέλη που θα μπορούσαν να προσφέρουν οι μάσκες στην επιβράδυνση της εξάπλωσης.

Το CDC αναφέρει ότι τώρα επανεξετάζει την πολιτική του και μπορεί να εξετάζει μια σύσταση για την ενθάρρυνση της ευρύτερης χρήσης. Επί του παρόντος, ο ιστότοπος του CDC λέει ότι οι μόνοι που πρέπει να φορούν μάσκα προσώπου είναι αυτοί που είναι άρρωστοι ή φροντίζουν κάποιον που είναι άρρωστος και ανίκανος να φορέσει μάσκα. Αλλά σε συνέντευξή του στο NPR τη Δευτέρα, ο Διευθυντής του CDC, Robert Redfield, δήλωσε ότι ο οργανισμός εξετάζει τα δεδομένα γύρω από τη χρήση μάσκας από το ευρύ κοινό. “Μπορώ να σας πω ότι τα δεδομένα και το ζήτημα του κατά πόσον πρόκειται να συμβάλει στην πρόληψη αναθεωρούνται επιθετικά όταν μιλάμε”, δήλωσε ο Redfield στο NPR. Και την Τρίτη, ο Πρόεδρος Trump επισήμανε ότι οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να φορούν κασκόλ. «Θα το έκανα», είπε, σημειώνοντας ότι χρειάζονται μάσκες για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. “Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κασκόλ, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάτι άλλο”, είπε. Την Τρίτη ο Δρ Ντέμπορα Μπίρξ, ο οποίος ενεργεί ως συντονιστής απάντησης του Λευκού Οίκου, δήλωσε ότι η ομάδα εργασίας εξακολουθεί να συζητά αν θα αλλάξει τη σύσταση σχετικά με τις μάσκες. Άλλοι εξέχοντες ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν θέσει το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες. Η χρήση μάσκας είναι “ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας για όσους πρέπει να βγουν έξω”, δήλωσε ο πρώην Επίτροπος της FDA Scott Gottlieb σε συνέντευξή του στο NPR. Είναι ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε – πάνω από το πλύσιμο των χεριών σας και την αποφυγή συγκεντρώσεων.


Άλλοι εξέχοντες ειδικοί της δημόσιας υγείας έχουν θέσει το θέμα αυτό τις τελευταίες ημέρες. Η χρήση μάσκας είναι “ένα πρόσθετο στρώμα προστασίας για όσους πρέπει να βγουν έξω”, δήλωσε ο πρώην Επίτροπος της FDA Scott Gottlieb σε συνέντευξή του στο NPR. Είναι ένα βήμα που μπορείτε να κάνετε – πάνω από το πλύσιμο των χεριών σας και την αποφυγή συγκεντρώσεων. Σε ένα έγγραφο που περιγράφει έναν οδικό χάρτη για να ανοίξει εκ νέου τη χώρα, ο Gottlieb υποστηρίζει ότι το κοινό πρέπει να ενθαρρυνθεί να φορέσει μάσκες κατά τη διάρκεια αυτής της τρέχουσας περιόδου κοινωνικής αποστασιοποίησης, για κοινό καλό. “Οι μάσκες προσώπου θα είναι πιο αποτελεσματικές στην επιβράδυνση της εξάπλωσης του SARS-CoV-2 εάν χρησιμοποιούνται ευρέως, επειδή μπορούν να βοηθήσουν να αποτρέψουν τους ανθρώπους που έχουν μολυνθεί ασυμπτωματικά από τη μετάδοση της νόσου εν αγνοία τους”, γράφει ο Gottlieb. Ο Gottlieb επισημαίνει τη Νότια Κορέα και το Χονγκ Κονγκ – δύο θέσεις που αποδείχτηκαν ότι διαχειρίζονται επιτυχώς τα κρούσματα και όπου οι μάσκες προσώπου χρησιμοποιούνται ευρέως. Ένας εξέχων ηγέτης της δημόσιας υγείας στην Κίνα υποστηρίζει επίσης την ευρεία χρήση των μάσκων στο κοινό. Ο γενικός διευθυντής του Κινέζικου Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, δήλωσε ότι οι Η.Π.Α. και η Ευρώπη κάνουν ένα “μεγάλο λάθος” με ανθρώπους που δεν φορούν μάσκες κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Συγκεκριμένα, είπε, η χρήση μάσκας συμβάλλει στη μείωση του κινδύνου που παρουσιάζουν άτομα που ενδέχεται να μολυνθούν, αλλά δεν παρουσιάζουν ακόμα συμπτώματα.


Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει καλός τρόπος να γνωρίζουμε ποιος έχει μολυνθεί. Εάν προσπαθείτε να είστε υπεύθυνοι όταν βγαίνετε έξω στο κοινό, ίσως να μην γνωρίζετε καν ότι είστε άρρωστοι και μπορεί να μεταδώσετε κατά λάθος τον ιό κάθε φορά που μιλάτε με κάποιον, όπως έναν υπάλληλο παντοπωλείο. “Αν αυτοί οι ασυμπτωματικοί άνθρωποι θα μπορούσαν να φορούν μάσκες προσώπου, τότε θα μπορούσε να μειωθεί η μετάδοση στην κοινότητα”, λέει ο Elaine Shuo Feng, ερευνητής επιδημιολογίας λοιμωδών νοσημάτων στην Ομάδα Εμβολίων της Οξφόρδης στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Δεδομένης της πραγματικότητας της ασυμπτωματικής εξάπλωσης, οι μάσκες μπορεί να είναι μια καλή κοινωνικά υπεύθυνη ασφαλιστική πολιτική, υποστηρίζει ο Gottlieb. “Φορώντας μάσκα προστατεύεις άλλους ανθρώπους από το να αρρωστήσουν από σας”, λέει. Αλλά εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τις ελλείψεις μάσκας στις Ηνωμένες Πολιτείες. Μια έρευνα που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή από τη Διάσκεψη των Δημάρχων των Η.Π.Α., διαπιστώνει ότι περίπου το 92% των 213 πόλεων δεν είχε επαρκή προσφορά μάσκας προσώπου για τους πρώτους ανταποκριτές και το ιατρικό προσωπικό.

Διαβάστε ολόκληρο το Άρθρο εδώ

Back to Top
error: Content is protected !!
Καλάθι Αγορών
Κλείσιμο

Κανένα προϊόν στο καλάθι σας.